BVD info

Oren merken = BVD-dragers opsporen
Onderzoek op BVD via oorbiopten is de snelste en meest efficiënte manier om BVD-virusdragers op uw bedrijf op te sporen. U pikt verspreiders van het BVD-virus er direct na de geboorte uit. Bovendien combineert u het nemen van een monster met een handeling die u toch al doet: het oormerken. BVD-virusdragers zijn 'virusbommen', maar kunnen er bij de geboorte uitzien als gezonde kalfjes. In tegenstelling tot dieren die een tijdelijke BVD-infectie doormaken, scheiden dragerdieren het BVD-virus continu uit. Ze vormen een voortdurende besmettingsbron en zorgen ervoor dat het BVD-virus kan blijven circuleren op uw bedrijf. Vrij worden van BVD kan alleen door de BVD-virusdragers in een koppel (zo vroeg mogelijk) op te sporen en af te voeren. Een drager blijft namelijk altijd een drager (en krijgt altijd een drager), ook na vaccinatie.
 

Direct na de geboorte
Om BVD-virusdragers in een vroeg stadium te kunnen identificeren is het belangrijk om kalfjes al jong te onderzoeken. Dit kan door middel van bloedonderzoek, maar dit is pas betrouwbaar als het kalfje één maand oud is. Oorweefsel is direct na de geboorte geschikt om te testen op BVD-virus. Onderzoek op BVD via oorbiopten is dus de snelste manier om dragers op te sporen. En weet u eenmaal dat een dier geen drager is, dan zal het ook nooit meer een drager worden: de uitslag telt voor het leven.
 

Hoe werkt het?
Naast de gewone oormerken kunt u bij uw oormerkenleverancier ook oorbiopt-oormerken met de daarbij behorende tang bestellen. Hiermee kunt u tijdens het oormerken een stukje weefsel (het oorbiopt) verzamelen. Het biopt stuurt u in het bijgeleverde buisje naar de GD. Binnen enkele dagen weet u of het pasgeboren kalf BVD-virusvrij is.
Goed om te weten:
Door meerdere buisjes tegelijk in te sturen bespaart u op de inzendkosten. U kunt biopten twee weken in de koelkast bewaren. Gebruik hiervoor het meegeleverde verpakkings- en verzendmateriaal.
 
Een goede start
BVD Oorbiopten helpen u niet alleen om verspreiders van het BVD-virus buiten uw koppel te houden, met het onderzoek voorkomt u ook dat u investeert in een kalf dat geen potentie heeft voor een gezonde toekomst. Van de BVD-virusdragers sterft namelijk 90% vóór de leeftijd van 2 jaar. Onderzoek op BVD via oorbiopten betekent een goede start van uw jongveeopfok.
 

Gezond de deur uit
Besteedt u de jongveeopfok uit? Met BVD Oorbiopten kunt u snel, nog op uw eigen bedrijf de status van een kalf bepalen. Zo weet u zeker dat u geen BVD-virusdragers naar het opfokbedrijf brengt. Ook wanneer u regelmatig naar keuringen gaat zijn BVD Oorbiopten een ideaal middel om snel te zien of toekomstige kampioenen geen BVD-dragers zijn. 

Plaats beide delen van het oormerk in de speciale tang.

Breng het oormerk op de vertrouwde manier aan.

In het hiervoor bedoelde uitsparing van de tang zit nu het biopt.

U kunt het buisje met het biopt erin nu van de tang afhalen en opsturen voor onderzoek.